Важна новина за новия бюджет.Бюджетната комисия прие на второ четене държавния

...
Важна новина за новия бюджет.Бюджетната комисия прие на второ четене държавния
Коментари Харесай

Бюджетната комисия одобри бюджета за 2024 година

Важна новина за новия бюджет.

Бюджетната комисия одобри на второ четене държавния бюджет за 2024 година, само че без капиталовите планове на общините. Законопроектът е повече от 700 страници.

Кметовете, които не са съумели да подават плановете си до петък, имат период до на следващия ден да осведомят Министерството на финансите. 

По-високи такси за хазарта предложиха партиите, които поддържат държавното управление. Това ще докара до повече доходи в бюджета от към 100 милиона лв.. От тези спомагателни доходи 68 милиона лв. ще бъдат раздадени за просвета, предава бТВ.

Останалите средства ще бъдат изхарчени за хонорари в детски градини и ясли, за детски онкоцентър, за Българска академия на науките, както и за нов център по киберсигурност. 

Част от спомагателните доходи ще подкрепят храмове, лечебни заведения и учебни заведения, които купуват електричество по цени на контролирания пазар, както семействата, написа novini.bg.

„ Бяха заложени спомагателни разноски за просвета и обучение. Трябваше отнякъде да бъдат покрити. Приеха се промени за таксите на хазартните оператори, които се подвига приблизително сред 2 и 4%. Бюджетът е осъществим. Остава общинските планове да се уточняват финално “, разяснява министърът на финансите Асен Василев.

Депутатите в бюджетната комисия от ръководещото болшинство от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи отхвърлиха всички оферти на опозицията сред първо и второ четене.

От Има Такъв Народ и „ Възраждане “ предложиха държавните енергийни компании да не внасят в хазната 100% дял, само че това не беше утвърдено от болшинството в комисията.

От „ Възраждане “ желаеха още за една година парите от вноските в частните пенсионни фондове да се пренасочат към Национален осигурителен институт, само че и това не беше подкрепено.

Бюджетната комисия отхвърли и настояването на Има Такъв Народ да бъде върнато Данък добавена стойност от 20% за заведенията за хранене.

На съвещанието на бюджетната комисия участват представители на бизнеса и синдикатите. Президентът на КНСБ Пламен Димитров предизвести, че в три бранша - земеделие, градски превоз и опазване на здравето, зрее неодобрение, тъй като не са планувани по-високи разноски за заплати. Според Пламен Димитров има 1,1 милиарда лв.  повече в здравната каса, само че нула лв. за нарастване на заплати.

“Това, което не сте създали, ще докара до напрежение след Коледа. Гответе се за митинги и стачки “, предизвести той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР